Wednesday, July 25, 2012

PATATES DOLMASI




    Patates;bir çok çeşit yemekte,börekte,salatada,garnitürde kullanıldığından,istisnasız tanıdığım herkesin en az bir çeşidini sevdiği,mutfakta olmazsa olmaz bir sebze.Her evde,her an bulunabilecek malzemeler ile yapılabilecek,ister çay saatlerinde çayın yanında,isterseniz ana yemek yanında tek porsiyonluk sunumu ve çıtır çıtır kabuğu ile değişik bir kumpir tarifi...


Malzemeler: 


  • 7-8 adet orta boy patates  

  • 2 adet yumurta 

  • 200 gr kaşar peyniri 

  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 

  • 1tatlı kaşığı karabiber 

  • 1tatlı kaşığı tuz 




Yapılışı:



  • Patateslerin kabukları bol su altında fırçalanarak,temizlenir. 

  • Patatesler,kabuklu olarak yarım saat yumuşayana kadar haşlanır.

  • Çok yumuşayıp,parçalanmadan ocaktan alınır.

  • Biraz soğuduktan sonra patateslerin üzerinden kapak kesilir.

  • Patateslerin içi çay kaşığı yardımı ile etrafında ince bir kabuk patates kalacak şekilde oyulur.

  • Patates içleri çatal ile ezilip,rendelenmiş kaşar peyniri,baharatlar ve yumurtanın sarıları eklenir.

  • Yumurta akları,başka bir kapta bir tutam tuz ile beyazlaşana kadar,mikser ile çırpılır.

  • Yumurta akları çok fazla karıştırılmadan ,patatesli karışıma eklenir.

  • İçi oyulmuş patateslere bu karışım doldurulur.

  • Patateslerin kabuğuna fırça ile zeytinyağı sürülür. 

  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında,kabuklar çıtır çıtır olana kadar pişirilir.

  • Fırından çıkartılıp,rendelenmiş kaşar peyniri serpilerek tekrar fırına konulur.

  • Kaşar peyniri eriyip,kızarınca fırından alınır.

  • Kaşar peyniri kuruyup,sertleşmeden sıcak olarak servis edilir.









No comments:

Post a Comment